WELCOME to K's Ceramic Gallery
2010年1月15日金曜日
丼・透き通った生しらす-'dohn-boo-REE' dish
どんぶり・ドンブリ・ドン
なんだかほんわか湯気が立つ
'dohn-boo-REE' sounds mouth-watering
I can see a bowl of piping hot, steaming rice
清水港の「生しらす」・めずらしい
どんぶり、で、いただいた raw baby sardine on top of the rice
Donburi is a Japanese dish of boiled rice topped with meat, fish, eggs and/or vegetables and broth.
カツ丼(F食堂の富士桜ポーク)
Katsudon is served with tonkatsu (deep fried breaded pork cutlet),
egg and onions simmered together on top of the rice.
親子丼(F食堂の地鶏)
Oyako-don, literally "parent-and-child donburi",
chicken(=parent), egg(=child), green onion, and other ingredients
are all simmered together in a sauce and then
served on top of a large bowl of rice
"don" = a suffix to indicate a "donburi dish"
井戸のつるべ、で、丼、かあ
「井」の部首は「二」だが、「丼」の部首は「丶」、ふむ
「どんぶり」は朝鮮語の「タンバル」(湯鉢)、から?
------------
何丼であれ、うまい、は「ごはん」
私は「武川米」(こしひかり)
2007-05-19
=====●陶芸・体験教室 & ギャラリー●======
河口湖畔の森の K's 工房 で、思いのままに・土を・カタチにしませんか?
登録:
コメントの投稿 (Atom)
0 件のコメント:
コメントを投稿