WELCOME to K's Ceramic Gallery

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2012年1月26日木曜日

会津のニシン鉢-Aizu Pickling Vessel


白鳳山の的場土でつくる、という
「宗像窯」のではなく、手頃雑器

たしか野口英世通り、の店だった
2002年夏旅ファイル、みてみたら
「手書きされた」山椒漬のレシピ
「旅」を思い出せば、必ず「ひと」

"Marinage""Conserva en vinagre"
This ceramic container is traditionally
used to pickle dried 'nishin' or herring.
Surprisingly I still have this 'pickle brine recipe'
hand written by the shop owner in 2002.

2010-11-30

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河口湖畔の森の K's 工房 で、思いのままに・土を・カタチにしませんか?

2012年1月22日日曜日

スウィーツとマットな青皿-Sweets on Matt Blue


ピーカンパイ風おやつ
甘藷/蜂蜜/クルミ/柚子

還元焼成温度が低かった
「おかげ」で、透明青の
はずが、釉薬溶けきらず
弁柄鉄とのフュージョン、も景色

"Thanks to" a lower temperature
of the kiln, transparent blue glaze
didn't melt enough and turned matt.

2010-11-28

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2012年1月16日月曜日

アクアパッツァ風イボダイ-Butterfish on White


ほぐほぐ、脂がのって
うまぁい、肉厚の開き
鯛というも、スズキ目

'Acqua Pazza, meaning 'crazy water',
is an old recipe of the fishermen of
the Neapolitan area."

2010-11-24

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2012年1月11日水曜日

陶の灯りが恋しい-Ceramic Candle Burner


どういうわけか、寒くなると
やわらかい光見つめたくなる
ゆれない炎、土の洞を照らす

"Lumière molle de bougie"
"Luz suave de la vela"
As the cold season approaching,
the soft glow stimulates imagination!

My ceramic piece: 20cm H

2010-11-23

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2012年1月8日日曜日

少しの油で唐揚げカレイ-Deep?-Fried Flounder


いいこと聞いたんで、さっそく
半身浴、くらいの油まわしかけ
じっくり、さほど煙くもならず

"Deeply-fried", but half immersed
in the hot oil in a shallow pan, fish
can be called 'Kara-Age' or 'deep-fried'?

2010-11-20

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2012年1月4日水曜日

窯変瓶にツルウメモドキ- Ash Yohen Bottle


野原で、つるうめもどき
そっとそぉっと手折った
焼締めの火色、と朱い実

"La couleur du feu"
The orange-red berries
in the withered bush were
bright, which give a joy to
the “Hi-Iro, literally “firecolor”
of the bottle fired in a saggar.

'Celastrus orbiculatus' on
my ceramic bottle: 21cm H

2010-11-17

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2011年12月24日土曜日

ムサカと耐熱土皿-Moussaka in Ceramic Pan


茄子のかわりにカリフラワー、か
コンロに鉄鍋と土皿、中華鍋で蓋
煮えて、オーブンでチーズ溶かす

"Nouvelle recette""Nueva receta"
I tried a new recipe of 'Moussaka',
replacing eggplant with cauliflower
and yogurt, that turned out light
and yummy. Turkish or Serbian?

My porous clay pan:20cm D x 7.5cm H

2010-11-15

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2011年12月17日土曜日

岩石:黒岳と芦川源流-Rocks at Earth's Surface


上芦川から日向坂峠の露頭
やたら白いな、と思ったら
珪石の粒ぞろぞろ花崗岩類
いざ、黒岳のブナの原生林
にはいると、あら堆積岩?

左上は蓼科高原の火山岩類
麦草峠西南の冷山ツメタヤマには
黒曜石露頭もあるらし、フーム

"Les roches indiquent""Las rocas dicen"
What marvels me most is
'exposed terrain'.

2010-11-14

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2011年12月12日月曜日

枯葉と白いうつわ-Fall Foliage in Vessel


カサコソ、カサコソ
庭の落ち葉すくって
ざらざら、ごつごつ
くすんだ白に盛った

"Beauté défraîchie" "Belleza marchita"
It's fun to hear the crunching
sound when I slide my hands
into a pile of fallen leaves
and scoop them up.

My ceramic vessel: 20cm H x 30cm D

2010-11-12

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2011年12月7日水曜日

イカ餃子と角皿-Gyoza on Square Plate


大判の薄皮が好きだ
めいっぱい具つめる

鉄鍋に浅く湯をはり
餃子を並べて、蒸す
湯なくなり油たらす

"Gyozas (raviolis) dans un plat carré"
Pan-steamed/fried gyoza dumplings.
The Ingredients: gyoza skin/cabbage/hakusai cabbage/ginger/grated carrot
rolled barley/negi leek/minced pork/chopped squid/shoyu/sesame oil/potato starch

My ceramic plate:弁柄(鉄)で模様 20cmx20cm
三角醤油皿は宮古島みやげ

2010-11-11


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2011年12月6日火曜日

豚のしっぽカップ-Pig's Tail Cup


えっどこが、そうなの?と
いわれたら、身も蓋もない

Pig's tail は豚の尻尾
Pigtail は、おさげ髪
Ponytail ポニ-テ-ル

"Queue d'un porc/Cola de un cerdo"
It's a short, thin and kinked
tail of a pig. You don't agree?
That's OK.

my ceramic piece: 7cm H x8cm D

2010-11-09

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2011年12月3日土曜日

逆さ「富士茶碗」蒸し-Custard in Mt.Fuji Bowl


裾野がひろがってて
具がよくみえる茶碗
珪石の粒荒々しいが
てびねりがやわらか

This upside down Mt.Fuji bowl
was hand pinched(200g clay).
As it(the foot of the slope) is wide
open, you can see each ingredient
of the "Chawan-Mushi".

My ceramic bowl:about 12cm W x 6.5cm H

2010-11-07

2011年11月25日金曜日

八が岳ぐるり紅葉-Drive Around Mt. Yatsugatake


大石--若彦トンネル--芦川--上九一色--
甲府南IC--八が岳PA(餡クロワッサン)-小淵沢IC
--富士見町(井戸尻考古舘/ソバ畑の記憶)--原村
--茅野(気になってた尖石縄文考古舘で
 豊満なお尻「縄文のビーナス」棚畑遺跡)

蓼科(そば処八起で、冷とろろそば)--
北八ヶ岳麦草峠(2127m、雪の跡)石拾う
(流紋岩質火山岩+黒曜石/火山ガラス?)

八千穂高原(富士山見えた)--駒出池畔--小海
南相木村--野辺山--明野--韮崎IC--御坂一宮IC

We stopped by Togariishi Jomon Archaeological Museum in Chino.
The "Venus of Jomon", 27 cm high clay figure of a pregnant woman,
which was made "approximately 4,500 years ago".

2010-11-06

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2011年11月16日水曜日

栃尾あぶらげ巾着-Black Object Vessel


瓦のようなにぶい光を放つ
940㌘の、三つ脚オブジェ
買ったもののただ眺めてた

Funcional/Fonctionnel?
Kinchaku (Meat Stuffed In Fried Tofu Pouch )
in a heavy vessel with three feet, which I
bought a long time ago and just viewed.

2010-11-05

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2011年11月11日金曜日

錦秋の御坂山塊-Autumn Leaf Colors


夜の雨があがり
雲が切れた瞬間
工房の屋根と山

"Couleurs d'automne"
As the night rain stopped and
the clouds drifted away,
autumn colors around my studio
have reached an attractive state.

2010-11-02

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2011年11月6日日曜日

黒ムツのアラ-Marmalade Sauce for Fish


お行儀の良い「切り身」より
「アラ」は、料理を刺激する
むしろ脂のって、しかも安っ

"Cuisson improvisée"
After sautéing, remove the Gnomefish fillet
from the pan and add some
home-made marmalade /soy sauce/'ponzu'.
Why not add 'some mustard'?
it turned out so yummy.

2010-11-01

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2011年11月3日木曜日

椎茸バーグとナン-SHIITAKE Hamburg & Naan


大菩薩の椎茸(6cm D) 傷みかけてた
っで、椎茸にハンバーグ詰めて煮込んだ

"Bifteck de Hambourg aux champignons"
An idea came to me when I saw
mushrooms starting to go bad.

--Hamburg (ground beef, chopped onion...)
 stuffed shiitake mushroom with
--Tomato sauce simmered on stove top
--Naan (baked on lava plate/flour, egg, yogurt.....)
--Full body red wine from Argentina
--Salad (lettus, Ipomoea aquatica, spinach)
--Persimmon fruit

2010-10-31

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2011年10月27日木曜日

冬スープ-Winter Soup Rim Bowl


二日間、薪ストーブの上で
コトコト、じんわりとコク

ただ土鍋に残った魚の煮汁に
水、馬鈴薯、人参、鶏モモ肉
ザータル、オリーブ油加えて

"Le temps est un bon cuisinier"
The leftover cooking liquid from fish
turned into rich soup on the wood stove
for two days.

2010-10-30

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2011年10月14日金曜日

柔肌の白い酒杯-Soft White Sake Cup


小さな小さなてびねり
不思議なんだが、酒は
雫になり、おちょぼ口

"Pour apprécier le saké"
A tiny tiny hand-pinched
cup, that's recently fired.
My lips are puckered
and I sip sake dew.

2010-10-29

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2011年10月9日日曜日

牛肉は地味-Beef Color Not Appetiting


牛肉、だとわかってればこそ
うまいが、美しくはない色だ
黄と緑と白に助けられた牛丼

"Couleurs à manger"
Gyudon, a bowl of rice topped
with beef, which loses it red color
when fully cooked.
So spinach, egg and tofu must
retain their attractive color.

My ceramic shallow bowl:23cmx7cm

2010-10-27

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